Seguidores

domingo, 13 de septiembre de 2020

Toponímia de Cabrera de Mar. " EL MONTCABRER "

 E escollit Cabrera de mar per aquest treball de toponímia i história àntiga per l'abandó que té aquest municipi amb el seu passat ésplendid com àntiga Capital de la Laietània. En temps dels Ibers  l'oppida estat d'ILTURO dominava un bast territori per els corredors de la serralada del montnegre i la serralada litoral on conectava amb els jaciments ibers del turó del vent i d'altres com Céllecs, l'oppidum de la cadira del bisbe (Premià de dalt) el poblat ibéric de Sant Miquel,  i el poblat ibéric de Castellruf, que abastien L'oppidum principal d'ILTURO

Els Laiesken que es el nom indígena dels Laietans tenien la ciutat estat situada en la montanya de Burriac  en el vesant asoleiat mirant al mar. Al ser una extensió gran pero en la pendent de la montanya es varen fer terrasses amb carrers per poguer fer habitable l'enclau. Una murralla amb torres cuadrangulars protegia l'oppidum. Al cim del turó de Burriac on avui hi han les restes de l'ermita de sant Vicenç es va trobar en una campanya d'excavacions un exvot femení d'epoca ibérica de caire helenistic pel que pensem va ser abans un indret de culte iber i que posteriorment es va cristianitzar. I que per aquest motiu es va construir l'ermita l'any 800 aprox abans de la construcció del castell de Sant Vicenç.  Aprop d'Ilturo tenim la serralada litoral, amb tres petits cims un dels quals es va fer servir en temps dels ibers com a punt de Guaita i després pels romans. Té el nom del Turó de l'infern (325 m.), nom que prové de l'edat mitjana quan l'amo del castell de Sant Vicenç feia penjar en les forques els malfactors. El motiu es que desde la plana de Cabrera es veu perfectament la silueta dels turons i era un avís pels vilatans de bona conducta envers el senyor feudal. Els abusos del senyor feudal envers els vilatans, agricultors i dones remeieres eren constants, per aixó la llegenda de la mala dona ve a ser un acte d'abús cap a una dona rosa i formosa vestida de blanc, que acaba desonrant el senyor feudal, acusantla després de ser una bruixa o mala dona. (les llegendes les podeu llegir en els enllaços web adjunts.)Forats picats en la pedra del turó de l'Infern on falcaven les forques d'on penjaven als lladres o malfactors en l'edat mitjana. hi han tres forats. En la primera foto es veuen tres pedres fent de falca.

          " EL MONTCABRER  I LA COVA DE LES ENCANTADES "

 

En época ibérica la cova de les encantades, situada asota la creu a pocs metres per sota del cim, va ser un lloc de culte ibér. Es varen trobar restes de cerámica en miniatura i ámfóres petites, com si fossin exvots per demanar abundáncia d'aigua i bones collites.També es varen trovar restes de pebeters de la deessa grega Deméter que era una deessa vinculada amb la fertilitat de la terra i els cultius. Cicle vivificador de la vida i la mort. Uns trossets de cerámica amb banyes dibuixades ens recorden la màgia de les banyes animals i la seva funció ritual. Aquets exvots eren llençats per la pendent i s'han trovat restes fins a la vall. El camí es rocallós i dificultós es a dir que es devia de fer un sacrifici físic per arrivar en aquest enclau. La millor hora sembla ser al capvespre.

La toponimia li dona els seguents noms : Cova de les bones dones, Cova de les males dones i Cova de les encantades. A l'edat mitjana hi han llegendes de bruixes que viuen en les coves. Aprop d'aquesta coveta tenim el cau de les formigues i la coveta dels tres cercles. Es pensa que aquesta inscultura dels tres cercles no es àntiga. Adjunto trevall de Ramon Coll On podeu llegir  les llegendes medievals relacionades amb les males dones i el trevall arqueológic dins la cova de les encantades.https://ojs.uv.es/index.php/saguntumextra/article/view/2737/0

Amb l'ocupació romana aquest enclau ritualistic dels Ibers sembla ser substituit amb el temps per el temple Mitraic de Can Modolell. Destaca l'etapa alt imperial romana com a moment de major influencia. Es rendia culte al déu romà Neptú, Silvà i a una deessa de nom desconegut posteriorment al déu solar Iranià Mitra, tant venerat pels soldats romans. https://www.cabrerademar.cat/el-municipi/patrimoni-arqueologic/modolell

El MontCabrer (307 m.) deu el seu nom al animal  càprid. Com la vil.la de Cabrera i la vil.la de Cabrils, Són noms que nomenen aquest animal que degué ser abundant en l'antiguitat com a sustent dels grups humans. Aprop d'Argentona tenim el turó de matacabres. de 406 m. Hi han d'altres montanyes nomenades Montcabrer com per exemple a la provincia d'Alacant.

https://es.wikipedia.org/wiki/Montcabrer

Una llegenda diu que un dia lleig d'hivern hi va morir un cabrer procedent dels pirineus i que vivía a Cabrils. El cabrer era molt conegut i estimat per la seva traça en guarir malalties emprant herbes de les montanyes. I d'ací ve el nom de Montcabrer.

En el parc de la serralada litoral trovem nombroses mostres del neolític com els dolmens: 

Al terme de la Roca del vallés: Dolmen de Can Gol I i Can Gol II , la roca foradada, la pedra de les creus i la pedra de les orenetes. Dolmen de Can Planes. Pedra de l'escorpí. 

Al terme de Santa Maria de Martorelles: Dolmen de can Gurri , Poblat Ibéric de Castellruf dins del Turó de Castellruf (459 m.) i Dolmen de Castellruf.

Al terme de Vilassar de dalt : Dolmen la roca d'en Toni i creu de Can Boquet.

Coves: La cova de les encantades.( Cabrera) La cova de la granota, la cova de l'ermità ó de Can Nadal.(Vilanova del Vallès.)

Fonts : 

Font picant a Burriac, dita també manantial Modolell. Pensem que els Ibers coneixien d'aquestes surgencies naturals aprop d'Ilturo. En Ramon Coll pensa que podría haver una relació entre el santuari i aquestes aigues curatives. El càs es que no tenim constancia de la font fins l'any 1859 on es descobrí casualment. https://ca.wikipedia.org/wiki/Font_Picant_de_Cabrera

Font Picant d'Argentona : En el segle XIX es va construir un balneari que amb el temps va quedar abandonat. Actualment s'ha tencat la font per estar contaminada per una concentració de 2500 micrograms x llitre de manganés.

La Font del ferro: d'un cany surt aigua ferraginosa i de l'altre cany surt aigua d'un altra mina.

Arbres Monumentals per la zona :

 El Garrofer mes vell de Catalunya aprop Cabrils, conegut com el "garrofer de Mataró " i el xiprer de l'ermita de Sant Bartomeu de Cabanyes (Arbre monumental de la Roca del Vallés.) i Les encines del Dolmen Roca d'en Toni.

https://ca.wikipedia.org/wiki/Garrofer_de_Montcabrer

https://ca.wikipedia.org/wiki/Xiprer_de_Sant_Bartomeu

https://www.raco.cat/index.php/Fonts/article/view/129044/187545

TURONS de la serralada litoral : Turó d'en Tarau (Montnegre) , Turó dels Castellans, Turó cremat, Turó de Matacabres, Turó dels Oriols, Turó de Can cirers, Turó de Burriac, Turó de l'infern, (el Montcabrer) Turó d'Aquença, Turó de Céllecs (poblat Ibér de Céllecs abandonat)Turó de Can Nadal , Turó d'en Lloberes, Turó de Can Cirera, Turó de Montcau, Turó de Castellruf, (poblat Ibér de Castellruf , abandonat) Turó d'en Galceran, Turó de Lledó, Turó d'en Baldiri, Turó d'en Cases. ( Poblat ibéric de Sant Miquel aprop castell de sant Miquel.)

LLEGENDES :

L'encantada: https://ca.m.wikipedia.org/wiki/Llegenda_de_l%27Encantada

La bruixa de la pinta d'or : http://win.memcat.org/telemat/llegend/pinta.htm

LLegendes de la serralada : http://www.gbv.de/dms/sub-hamburg/332916383.pdf 

LLegendes Ramon Coll : https://www.llegendesdecatalunya.cat/lobra-academica-sobre-bruixeria-de-pau-castell-granados-i-ramon-coll-monteagudo/

LLocs peculiars : https://senderismoenimagenes.blogspot.com/2016/07/bosc-encantat-dorrius.html     


Bibliografía: Consultant enllaços web.

Adjunto pàgina web : https://www.cabrerademarpatrimoni.cat/

Agraiments a : Josep Maria Rovira. Pel guiatge históric per Burriac, el turó del l'infern i el Montcabrer.

LLegendes medievals : Ramon Coll. Bibliografia dins web: https://www.cabrerademarpatrimoni.cat/

Estudis arqueológics de la cova de les encantades desde el Neolític. Ramon Coll.

Ajuntament de Cabrera de Mar : festival " Reviu Ilturo" visites guiades a can Modolell, Oppidum Ibéric d'Ilturo, Termes romanes, forn, Masies Catalanes.Web: http://gaudeixcabrera.cat/cat/inici.html


No hay comentarios:

Publicar un comentario