Seguramente su ubicación no era la ciudad de Tarragona sino otro enclave.
Sus monedas tienen influencia Griega al igual que algunas fortificaciones como la del Castellet de Banyoles donde vigilaban el Rio Iber hoy llamado rio Ebro.
Esta tribu controlaba el comercio fluvial del rio Ebro así como tenían unas murrallas defensivas diseñadas por un arquitecto Griego. Hay que destacar el tesoro de Tivissa un conjunto de vajilla en plata con unas páteras con centauros alrededor y otra con la cabeza de un lobo en el centro de la pátera. Expuestos en el MAC, de Barcelona.
El rio Iber no solo era importante por su valor fluvial sino que a sido una frontera natural frente otras tribus. Así pués Roma pone en Tarrakon su Poder y desde allí empezarà su expansión por toda la península Iberica.
Cuando llegan los Romanos en el siglo I a.c. Ocupan violentamente Kese y fundan Tarrakon.
La leyenda Tarrakonsalir significa moneda de plata de Tarrakon. ó
Kesesalir : moneda de plata de Kese.
Hoy día no se han encontrado monedas con el nombre en ibero de esta tribu pero siguiendo la dinámica de las otras como Laiesken, Ausesken, podríamos prever la siguiente aproximación:
KESE : Capital de los Cesetanos.
keses: Los que habitan Kese y sus dominios. La terminación en es = plural.
KESES-KEN :Los kesetanos. Los Kesetani como los nombrarón los Romanos.
Foto extraida del libro : CORPVS , Leandre villaronga. Dep. legal : M-4192-1994
KESE: capital dels Kesetans que vivien a la comarca del actualTarragonés. Imprimeix moneda amb dues variants KESE o KESSE. segle II a.c.
Sens dubte la seva ubicació no era la ciutat de Tarragona sinó un altre ciutat.
Les seves monedes tenen influencia Grega i algunes fortificacions com la del Castellet de Banyoles dissenyat per un arquitecte grec.on custodiaven el riu Iber avui dia anomenat riu Ebre.
Aquesta tribu controlava el comerç fluvial del riu Ebre, així com tenia unes murrallas defensives molt gruixudes com en el Castellet de Banyoles; Cal remarcar el tresor de Tivissa expossat al MAC de Barcelona, constà d'una vaixella de plata amb decoracions de centaures i un cap de llop en una pàtera.
El riu iber no només era important pel seu valor fluvial i valor estratégic, sinó que era una frontera natural devant d'altres tribus. Així que Roma posa el seu poder a
Tarrakon i des d'allà començarà la seva expansió per tota la península Ibèrica.
Quan els romans van arribar al segle 1 aC, van ocupar violentament Kese i van fundar Tarrakon.
Tarrakonsalir significava moneda de plata de Tarrakon. i KESESALIR : moneda de plata de kese.
Avui dia no s'ha trobat cap moneda amb el nom ibèric d'aquesta tribu, però després de la dinàmica de les altres com Laiesken, Ausesken, podríem preveure la següent aproximació:
KESE: capital dels Cesetans.
Kesses: Els habitants de kesse i els seus dominis. Terminació en es denota plural seguint exemple de les altres tribus.
KESES-KEN : Els kesetani , Els Kesetans.
Foto extraida del libro : CORPUS , Maps, Leandre villaronga. Dep. legal : M-4192-1994
No hay comentarios:
Publicar un comentario