Seguidores

lunes, 11 de noviembre de 2019

LAIESKEN , Els Laietani

La ceca amb inscripció Ibera LAIESKEN significaría el territorri dels Laietans.
Aquesta tribu ibera no va tenir sempre una sola ciutat capital  sino que en el transcurs del temps es varen disputar el seu domini varies ciutats o capdills ibers.
Una d'aquestes Capitals va ser ILTURO ó Ilduro segons la transcripció fós correcte en el passat. Ciutat iberica amurrallada amb control marítim i control terrestre per corredors de la serralada del mont negre i el corredor.
Els romans sabien de l'importancia d'aquest nucli i varen seduir els indigenes de manera pacífica cohabitant en els afores de la ciutat i construint unes termes un forn i un Temple dedicat als deus Romans. Una altre posible capital fou Barkeno que els romans l'anomenaren Barkino. Siguent la ciutat ibera situada en l'actual montanya de Montjuic, tot i que en aquella época tota la costa eren aiguamolls i la zona entre el cementiri i zona franca es la posible ubicació de Barkeno. es varen trobar sitges d'amagatzematge de grà x la montanya de Montjuic i a hostafrancs una estatua romana d'un deu protector dels jardins i hortes que podeu veure al MAC.
Barkeno dominava petites granjes com hi havia al turó de la rovira i altres zones, el poblat de Puig castellar, Baitolo, i l'enclau de Sant Boi del Llobregat eren domini d'aquesta ciutat. Els Romans funden Barkino al mont Taber molt aprop d'on avui està la catedral de Barcelona. Segurament per proximitat a Barkeno buscant sempre fer baixar dels turons habitats als ibers com varen fer amb la construcció de Iluro. No s'han trobat indicis de la ciutat de Laie no obstant comentaré quelcom personal.
L'antiga patrona de Barcelona era santa Eulàlia una indigena ibera convertida al cristianisme que va a parlar amb el gobernant romà de Barkino per protestar de la persecució que patien els cristians el cual la va torturar com ve sabeu. Si mirem el diminutiu de Eulàlia es Laia. Sempre e pensat que té quelcom a veure amb la tribu dels laies. o Laietani en llatí.
Aixó es la meva opinió personal i no pretenc convencer a ningú de si té o no una rel.lació.
LAIE :Antiga ciutat Ibera no trobada alguns es refereixen a l'antiga ciutat abans de Barkino. Podria ser el nom d'una matriarca Ibera Laie/Laia.

LAIES :La terminació en es indica plural, grup de persones. La tribu.

LAIESKEN : El territorri dels LAIES. Dit de forma actual els Laietans.

Adjunto moneda amb inscripció Laiesken extreta del llibre :
" Els ibers cultura i moneda "
Generalitat de Catalunya, Ministeri de cultura, Ajuntament de Barcelona.
Deposit legal : B-23-659-42009

LAIE : Antigua ciudad no encontrada ,Podría referirse al asentamiento previo a la fundación de Barkeno que los Romanos llamarón Barkino. El enclave ibero hubiera ocupado la Montaña de Montjuic en su vertiente donde hoy ocupa el cementerio i parte de la zona franca que antiguamente eran marismas.
Otra opción es que se refiera a una matriarca ibera llamada Laie. / Laia.
LAIES : La terminación en es indica plural , grupo de personas. La tribu.

LAIESKEN : El territorrio de los Laies. ( en latín Laietani, los Layetanos)

vemos como la raíz de la palabra en lengua ibera a perdurado pese a la romanización.
Hoy en dia decimos en lengua Catalana els Laietans.
Eso debe de ser porque la lengua ibera infuenciada por el griego arcaico no era tan diferente del latín que no deja de ser una evolución del griego arcaico también. Igualmente vemos como la romanización no destruyé totalmente la toponimia ibera.


No hay comentarios:

Publicar un comentario